8 zdravstvenih prednosti mladog luka

8 zdravstvenih prednosti mladog luka

8 zdravstvenih prednosti mladog luka
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 10.04.2017.
  • Broj pregleda: 1.160
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Jača kardiovaskularni sustav

Antioksidansi iz mladog luka pomažu u prevenciji oštećenja DNA i stanica tkiva. Vitamin C pomaže u snižavanju visoke razine kolesterola i krvnog tlaka što smanjuje rizik od bolesti srca. Sumporni spojevi iz mladog luka također pogoduju zdravlju srca.

Poboljšava gustoću kostiju

Vitamini C i K iz mladog luka su neophodni su za optimalno zdravlje kostiju. Vitamin C pomaže u sintezi kolagena koji jača kosti dok vitamin K ima ključnu ulogu u održavanju gustoće kostiju.

Pripremite kajganu s mladim lukom i tikvicama!

Zdrav respiratorni sustav

Mladi luk ima antibakterijska i antivirusna svojstva koja se koriste za liječenje virusnih infekcija, gripe i prehlade. Također je dokazano da mladi luk može pomoći prohodnosti dišnih puteva i olakšati iskašljavanje.

Održava zdravlje vida

Mladi luk sadrži karotenoide koji štite oči. Ova zelena biljka sadrži vitamin A koji ima važnu ulogu u održavanju zdravog vida.

Smanjuje rizik od raka

Mladi luk smanjuje rizik od razvoja raka, pogotovo raka debelog crijeva.

Snižava razinu šećera u krvi

Istraživanja su pokazala da sumporni spojevi, prisutni u zelenom luku,mogu smanjiti razinu šećera u krvi.

Sprječava želučane probleme

Mladi luk djeluje kao snažan prirodni lijek za sprječavanje proljeva i želučanih problema. Zbog visokog udjela vlakana, mladi luk poboljšava probavu i potiče apetit.

Štiti od infekcija

Sumpor, mineral prisutan u mladom luku, zaustavlja rast gljivica, a vitamin K pomaže u zgrušavanju krvi. Vitamin C štiti tijelo od raznih upala, jača imunološki sustav i poboljšava cirkulaciju što umanjuje stres i umor.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najčitanije zanimljivosti