Aditivi u mesnim proizvodima povećavaju tumore
Uobičajeni aditivi koji se koriste u proizvodnji slanine i šunke mogu potaknuti rast karcinoma, pokazalo je novo istraživanje, piše BBC.
Visoka doza fosfatnih soli koje se obično koriste za poboljšanje teksture i okus mesnih proizvoda djeluju na povećanje tumora kod miševa, pokazali su eksperimenti.
Kemikalije koje uzrokuju povećanje tumora koriste se i u pripremi kruha, kolača i sireva.
Ranije su studije također pokazale blisku povezanost konzumacije velike količine mesnih prerađevina i karcinoma crijeva.
Ovo posljednje istraživanje proveli su znanstvenici sa Nacionalnog sveučilišta u Seoulu koji su proučavali kako aditivi iz mesnih prerađevina djeluju na miševe koji su uzgojeni tako da su osjetljivi na karcinom pluća. Pokazalo se da aditivi djeluju tako što potiču rast tumora.
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345