Ako ove namirnice držite u hladnjaku, prestanite odmah!
Svjesni smo kako je skladištenje hrane u hladnjak postala svakodnevna praksa u svakoj kuhinji i kućanstvu. Hladnjak doista pomaže u očuvanju kvalitete, no jeste li znali da skladištenje određenih namirnica može promijeniti njihov okus?
Isto tako, držanje hrane u hladnjaku može smanjiti nutritivnu kvalitetu i ubrzati kvarenje namirnica, a ovo su namirnice koje će nakon držanja u hladnjaku izgubiti okus, kvalitetu ili oboje!
Kruh
Sasvim je u redu držati kruh u zamrzivač, no držanje kruha u hladnjaku uzrokuje njegovo brže sušenje. Umjesto toga, čuvajte kruh koji ćete pojesti u narednih tri dana na sobnoj temperaturi u mračnijem spremniku, a ostatak kruha zamrznite.
Krumpiri
Hladnjak utječe na okus krumpira, stoga ih je najbolje držati u papirnatim vrećicama. I zapamtite, plastične vrećice zadržavaju vlagu i ubrzavaju truljenje.
Voće
Jabuka, banana, avokada, citrusa, nektarina i bobičastog voća trebalo bi držati izvan hladnjaka. Hladna temperatura će rezultirati gubitkom okusa i teksture. No, možete ih staviti u hladnjak 30 minuta prije jedenja ako volite hladno i hrskavo voće.
Luk
Najbolji način za skladištenje luka je držanje u papirnatim vrećicama na hladnijem i mračnom mjestu, podalje od krumpira. Krumpiri ispuštaju vlagu i plinove koji uzrokuju truljenje luka. Vlaga u hladnjaku omekšat će luk i uzrokovati plijesan.
Rajčica
Rajčice gube okus i postaju mekane kada se drže u hladnjaku. Kako bi rajčice sazrele brže, držite ih u papirnatim vrećicama. Jednom kad sazru, dobre su za korištenje u narednih tri dana.
Kečap i soja umak
Zahvaljujući octu i konzervansima, kečap i soja umak bit će sigurni izvan hladnjaka, čak i nakon otvaranja.
Ulja
Većina ulja sigurna je za držanje na sobnoj temperaturi. Suncokretovo ulje može se držati na hladnijem mjestu, stoga ga možete staviti u mračnu ladicu ili vrata hladnjaka. Jedina ulja koja obavezno morate držati u hladnjaku su ulja bazirana na orašastim plodovima.
Kiseli krastavci i džem
Zbog visokog udjela konzervansa, kiseli krastavci i džem ostat će svježi i izvan hladnjaka. Sigurno ih je držati i izvan hladnjaka nakon otvaranja.
Med
Hladnjak će uzrokovati stvrdnjavanje meda. Zato držite med na sobnoj temperaturi i sklonite ga od direktne sunčeve svjetlosti.
Vezani sadržaj:
- Ako jaja čuvate u vratima hladnjaka, prestanite odmah!
- Ako spremate hranu u aluminijsku foliju, prestanite odmah!
- Evo zašto svi trebaju imati kefir u hladnjaku!
- Otkrijte koliko dugo smijemo čuvati jaja u hladnjaku!
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Wok od junetine, mahuna, paprike i...
30 min12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345