Ako volite tjesteninu, imamo jako, jako dobre vijesti!
Prema novom istraživanju, tjestenina bi vam mogla pomoći u mršavljenu!
Tjestenina se često smatra neprijateljem kada je u pitanju mršavljenje. Istraživači sa St. Michael's Hospital u Torontu povezali su talijanski specijalitet s gubitkom tjelesne težine.
Gotovo 2.500 sudionika u istraživanju je jelo tjesteninu umjesto drugih oblika ugljikohidrata. Prosječno su pojeli 3,3 serviranja tjestenine tjedno. Svako serviranje je sadržavalo oko pola šalice.
Istraživači su izmjerili tjelesnu težinu sudionika, BMI, postotak tjelesne masnoće i opseg struka. Oni koji su jeli tjesteninu, umjesto ugljikohidrata poput bijele riže, bijelog kruha i krumpira, su izgubili oko pola kilograma. Iako to nije značajan gubitak kilograma, istraživači su pokušavali otkriti vezu između tjestenine i debljanja. Umjesto toga, sudionici istraživanja su uglavnom smršavili.
Zašto je to tako? Većina vrsta tjestenine ima niži glikemijski indeks (GI) od ostalih škrobnih namirnica, poput bijelog kruha, i tjestenina zapravo ima sličan GI kao ječam, mahunarke i zob.
Ovi rezultati su važni s obzirom na negativne poruke o ugljikohidratima kojima smo preplavljeni. Tjestenina može biti dio zdrave prehrane ako ju jedete u pravoj količini i bez teških umaka.
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345