Aminokiseline pospješuju zdravlje srca
Rezultati novog istraživanja, objavljeni u časopisu Journal of Nutrition, otkrivaju da povećanje unosa namirnica bogatih aminokiselinama ima jednako dobar učinak na zdravlje srca kao i prestanak pušenja, smanjenje unosa soli ili povećanje tjelesne aktivnosti.
Znanstvenici su proučavali učinak sedam različitih vrsta aminokiselina (iz proteina biljnog i životinjskog porijekla) na zdravlje srca kod 2000 žena. Rezultati su pokazali da žene koje unose visoku razinu aminokiselina, bilo iz namirnica životinjskog ili biljnog porijekla, imaju niži rizik od nastanka visokog krvnog tlaka i otvrdnuća arterija – 2 vodeća faktora rizika za nastanak bolesti srca.
Ovo istraživanje potvrđuje da aminokiseline imaju pozitivno djelovanje na zdravlje kardiovaskularnog sustava, izjavila je voditeljica istraživanja prof. Amy Jennings.
Povećanje unosa namirnica koje su bogate proteinima, kao što su meso, riba, mliječni proizvodi, mahunarke, brokula i špinat, može biti važan korak u prevenciji kardiovaskularnih bolesti.
Znanstvenici su se u ovom istraživanju fokusirali na djelovanje sedam aminokiselina – arginin, cistein, glutaminska kiselina, glicin, histidin, leucin i tirozin. Svih sedam aminokiselina mogu pomoći u regulaciji razine krvnog tlaka koji je vodeći faktor rizika za nastanak bolesti kardiovaskularnog sustava. Saznajte više u članku Posljedice visokog krvnog tlaka.
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345