Ayurvedski savjeti za ublažavanje žgaravice
Prema ayurvedskoj medicini, žgaravica je rezultat neuravnoteženog rada Pitta doše. Ona predstavlja povezanost elemanata vatre i vode. Zajedno oni proizvode toplinu. Kada je Pitta doša uravnotežena, vaš probavni sustav radi nesmetano, glad osjećate svakih nekoliko sati, a najintenzivniju glad osjećate oko podneva. Uravnotežena Pitta doša označava uravnotežen rad probavnog sustava.
Određeni faktori mogu narušiti ravnotežu Pitta doše. Tada je potrebno provesti korake kako bi se rad Pitta doše opet vratio u ravnotežu.
Počnite jesti slatko voće
Povećajte unos trešanja, šipka, kokosa, manga i avokada. Smanjite unos kiselog voća, kao što su naranče ili šljive. Slatko voće stabilizira Pitta došu i potiče rad probavnog sustava.
Mudro birajte začine
Koristite začine koji imaju umirujuće djelovanje, kao što su korijander i komorač. Njih možete dodavati u juhe, salate ili variva.
Ne preskačite obroke
Osobe, čija je Pitta doša uravnotežena, rijetko kada preskaču obroke. Kako biste spriječili nastanak problema u radu probavnog sustava, vrlo je važno da nikada ne preskačete obroke.
Birajte svoje društvo
Budite u društvu osoba koje umiruju i koje su opuštene. Stres, ljutnja i napetost mogu uzrokovati nastanak kronične upale u tijelu, što u konačnici narušava zdravlje i rad probavnog sustava.
Saznajte koja eterična ulja pobjeđuju žgaravicu.
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345