Bolje razumijevanje alergijskih reakcija
Škotski znanstvenici s Glasgow University vjeruju da će njihovo istraživanje smanjiti rizik za teške alergijske reakcije na hranu.
Nalazi koje je objavio stručni časopis Proceedings of the National Association of Sciences objašnjavaju ulogu molekule imunološkog sustava IL-33 koja pojačava alergijske reakcije te može dovesti do fatalnog anafilaktičkog šoka.
Istraživači su nakon serije testiranja uspjeli razviti i biološki agens koji preko IL-33 može reducirati potencijalno opasne simptome poput otežanog disanja prouzročene snažnom upalnom reakcijom nakon konzumacije određenih vrsta hrane.
Rezultati studije su zasad potvrđeni samo na miševima, a znanstvenici planiraju provjeru djelovanja novorazvijenog agensa na smanjenje rizika za anafilaktički šok do kojeg dolazi zbog uboda insekata ili reakcije na lijekove.
Akutne alergije na hranu su najčešće kod djece.
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345