Čips je neprijatelj srca
Kategorija: Zanimljivosti
Čips, naime, obiluje akrilamidom a poljski su znanstvenici pronašli vezu između akrilamida iz hrane i povećanog rizika od bolesti srca. Nakon što su ispitanici u studiji konzumirali količinu čipsa koja je dnevno osiguravala prosječno 157 mikrograma akrilamida kroz četiri tjedna, utvrđene su negativne promjene na LDL kolesterolu, povećanje upalnih markera, ali i razine antioksidansa koji pomažu eliminaciju akrilamida iz tijela, što su sve znakovi povećanog rizika od bolesti srca.
Inače, već je prije utvrđena veza između akrilamida i poremećaja živčanog sustava, a neke ga studije povezuju i s povećanim rizikom obolijevanja od karcinoma.
Izvor: American Journal of Clinical Nutrition
Izvor:
plivazdravlje.hr
Najčitanije zanimljivosti
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345