Cjelovite žitarice produljuju životni vijek!
Dosadašnja istraživanja su pokazala da svakodnevnom konzumacijom cjelovitih žitarica možete smanjiti rizik od nastanka pretilosti, dijabetesa tipa 2, srčanog i moždanog udara.
Rezultati dvaju velikih istraživanja su pokazali da cjelovite žitarice mogu produljiti životni vijek i smanjiti rizik od nastanka raka, koronarnih srčanih bolesti, bolesti dišnog sustava, različitih vrsta infekcija i dijabetesa tipa 2.
U jednom su istraživanju, čiji su rezultati objavljeni u časopisu BMJ, znanstvenici ustanovili da osobe koje svaki dan unesu 90 grama cjelovitih žitarica, imaju za 17% manji rizik od nastanka prijevremene smrti, u odnosu na osobe koje cjelovite žitarice jedu rijetko ili nikako.
Usvajanjem zdravih prehrambenih navika možete smanjiti rizik od nastanka niza bolesti i produljiti svoj životni vijek, izjavio je jedan od voditelja istraživanja dr. Qi Sun.
Drugo istraživanje je pokazalo da osobe koje svakodnevno jedu cjelovite žitarice imaju za 16% manji rizik od nastanka prijevremene smrti i za 17% manji rizik od nastanka srčanih bolesti.
Cjelovite žitarice su zdrave jer sadrže visok udio vlakana. Prehrana bogata vlaknima smanjuje rizik od nastanka niza bolesti. Primjeri cjelovitih žitarica su zobene pahuljice, smeđa riža, kokice, pšenica i bulgur.
Otkrijte koje neobične navike produljuju životni vijek!
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345