Čokolada sprječava moždani udar?
Kategorija: Zanimljivosti
Prema novom istraživanju, čokolada može spriječiti moždani udar te smanjiti rizik smrti nakon moždanog udara.
Naime, čokolada je bogata antioksidansima, za koje je moguće da imaju zaštitnu ulogu protiv moždanog udara. Prvim istraživanjem se ustanovilo da je oko 45 000 ljudi, koji su često jeli čokoladu, za 22% imali manji rizik od moždanog udara, za razliku od onih koji nisu jeli čokoladu. Drugo istraživanje je pokazalo da je oko 1 200 ljudi, koji su jeli male količine čokolade nakon moždanog udara, imalo za 46% manji rizik od smrti kao posljedice moždanog udara.
Međutim, bitno je napomenuti kako rezultati istraživanja nisu u potpunosti vjerodostojni te da je potrebno nastaviti istraživanje.
Najčitanije zanimljivosti
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345