Čokolada štiti srce i potiče mršavljenje!
Brojna istraživanja su pokazala da umjerenim konzumiranjem čokolade možete poboljšati svoje zdravlje i smanjiti rizik od nastanka niza bolesti. Što je čokolada tamnija, to je i zdravija jer to znači da sadrži više antioksidanata.
Kakao je odličan izvor fitokemikalija koje poboljšavaju zdravlje cjelokupnog organizma i smanjuju razinu slobodnih radikala. Čokolada sadrži vitamine i minerale, a naročito je dobar izvor magnezija.
Znanstvenici iz Švedske su proveli istraživanje u kojemu su ustanovili da su samo 2 porcije tamne čokolade tjedno sasvim dovoljne da rizik od nastanka srčanog udara smanjite za 30%. Jedno istraživanje znanstvenika iz Njemačke je pokazalo da tamna čokolada regulira razinu krvnog tlaka i smanjuje rizik od nastanka moždanog udara za 39%.
Većina ljudi izbjegava čokoladu zbog želje za skidanjem suvišnih kilograma i održavanja zdrave tjelesne težine. No, znanstvenici iz Kopenhagena su ustanovili da je tamna čokolada zasitna, pomaže u regulaciji apetita i smanjuje žudnju za slanom i masnom hranom.
Čokolada se pokazala učinkovitom i ublažavanju simptoma dijabetesa tipa 2. Znanstvenici iz Italije su ustanovili da je samo 1 kockica čokolade dnevno dovoljna da bi tijelo bolje reagiralo na inzulin.
Čokolada može pomoći i u smanjenju razine hormona stresa. Svaki dan pojedite oko 30 grama tamne čokolade i nakon 2 tjedna ćete primijetiti značajno smanjenje hormona stresa u tijelu. Tamna čokolada potiče cirkulaciju krvi već nakon 2 do 3 sata od konzumiranja.
Tamna čokolada je bez sumnje zdrava, ali samo ako ju konzumirate u umjerenim količinama i ako sadrži najmanje 70% kakaa.
Saznajte tko treba izbjegavati čokoladu!
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345