Crveno meso kao uzrok raka
![Crveno meso kao uzrok raka](/site/assets/files/5402/1430991400_168.300x160.jpg)
Američki znanstvenici su ustanovili da ljudi, koji jedu previše crvenog mesa, imaju povećan rizik od nastanka raka bubrega.
Istraživanje je provedeno na 500 000 ljudi srednje dobi. Sudionike su anketirali o prehrambenim navikama, uključujući i potrošnju mesa, a potom su njihovo zdravlje pratili 9 godina. Tijekom praćenja je 1 800 njih oboljelo od raka bubrega. Oboljeli su jeli više od 100g crvenog mesa dnevno.
Iako je crveno meso važan izvor željeza i proteina, nije zdravo pretjerivati s konzumacijom crvenog mesa.
"Ne biste trebali u potpunosti prestati jesti crveno meso, samo ga jedite u ograničenim količinama", izjavio je za Reuters Health dr. Muhamed El-Faramawi.
Znanstvenici preporučuju da izbjegavate konzumaciju prerađenog mesa, a umjesto njega više jedite meso peradi i morskih plodova.
Meso s roštilja, žara i djelomično obrađeno meso u mikrovalnoj pećnici u sebi ima najviše kemikalija, stoga se preporuča da takve vrste pripreme mesa što manje koristite.
Znanstvenici su također otkrili da crveno meso uzrokuje samo određene vrste raka bubrega i to ne kod svih ljudi. Njihov cilj je nastaviti istraživanje kako bi došli do svih potrebnih informacija.
-
Recept dana
Kimchi
1:30h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345