Crveno meso povezana sa sljepilom u starosti

Crveno meso povezana sa sljepilom u starosti

Crveno meso povezana sa sljepilom u starosti
  • Objavljeno: Petak, 20.03.2009.
  • Broj pregleda: 1.147
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

...što je vodeći uzrok sljepoće u starosti.

Dr. Elaine Chong i njeni kolege, iz Centra za istraživanje očiju u Australiji, utvrdili su da se u usporedbi s onima koji ga jedu manje od pet puta tjedno, ljudi koji jedu crveno meso 10 puta tjedno imaju gotovo 50 posto veću vjerojatnost da razviju AMD u starosti.

Međutim, oni su također utvrdili da su ljudi koji su jeli piletinu najmanje tri puta tjedno imali 50 posto manju vjerojatnost za razvijanje AMD u starsti.

AMD u početku se očituje kao zamućen vid, zatim slijedi blijedilo boja. Iako rijetko prelazi u potpuno sljepilo, AMD je i dalje vodeći uzrok lošeg vida i sljepoće među starijima od 60 i pogađa oko pola milijuna ljudi u Velikoj Britaniji.

Između 1990 i 1994 i kolege i Chong proveli su istraživanje koje je obuhvatilo 6734 ljudi u dobi od 58 do 69 koji su živjeli u Melbourneu, Australija.

Rezultati su pokazali da:

* 1680 sudionika bilo je u početnoj fazi AMD i 77 u kasnoj fazi AMD.

* Unos crvenog mesa je povezan s ranom fazom AMD (odnosno više crvenog mesa povezano je s većim šansama za raniju pojavu AMD).

* Omjer onih koji su jeli meso deset puta tjedno ili više naspram onih koji su ga jeli manje od 5 puta tjedno je 1,47 (tj. oni koji jedu meso 10 puta tjedno imaju 47 posto veći rizik od AMD nego oni koji su jeli meso manje od 5 puta tjedno).

* Isto tako, konzumacija piletine 3,5 puta tjedno ili više je povezana sa 57 posto nižim rizikom od AMD u usporedbi s prehranom gdje je konzumacija manja od 1,5 puta tjedno.

Istrazivači su zaključili da različite vrste mesa imaju različite učinke na rizik za razvijanje AMD i pomažući ljudima da promijene prehrambene navike smanjuje im rizik za razvijanje AMD u starosti.

Najčitanije zanimljivosti