Curry bi mogao ubijati stanice raka
Molekula u sastojku popularnog začina curryja može ubijati stanice raka jednjaka u laboratoriju, objavili su znanstvenici i predložili da se to otkriće iskoristi u istraživanju liječenja raka.
U Centru za istraživanje raka u Corku (Irska) znanstvenici su tretirali stanice raka tvari zvanom kurkumin, koja se nalazi u popularnome indijskom začinu i zaslužna je za njegovu posebnu žutu boju.
Ustanovili su da je u roku od 24 sata kurkumin usmrtio stanice raka, navodi se u studiji objavljenoj u British Journal of Cancer.
Prethodna istraživanja ukazivala su da kurkumin može smanjiti tumore i da ljudi koji jedu dosta curryja mogu biti manje izloženi toj bolesti, iako kurkumin brzo gubi svoja antikancerogena svojstva kada se probavi.
Sharon McKenna, koja je vodila studiju u Irskoj, drži da su došli do otkrića o potencijalu koji bi znanstvenici trebali znati iskoristiti.
Rak jednjaka ubija svake godine u svijetu više od 500000 ljudi.
Tumori su posebno smrtonosni, a stopa preživljavanja u 5 godina iznosi samo od 12 do 31%.
Američki znanstvenici ustanovili su 2007. da kurkumin može stimulirati stanice imunološkog sustava kod Alzheimerove bolesti.
Također su američki znanstvenici ispitivali svojstva kurkumina i ocijenili da bi on mogao pridonijeti smanjivanju opasnosti nastajanja raka debelog crijeva.
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345