Dijetalna vlakna pomažu u prevenciji dijabetesa
Osobe, koje unose adekvatnu količinu vlakana, imaju manji rizik od nastanka dijabetesa tipa 2, otkriva nam to novo istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Diabetologia.
"Još uvijek nismo sigurni zašto je to tako, ali vjerujemo da dijetalna vlakna usporavaju apsorpciju nutritivnih spojeva, što pomaže u održavanju stabilne razine šećera na dulje vrijeme", izjavio je voditelj istraživanja prof. Dagfinn Aune.
U istraživanju je sudjelovalo 29000 osoba. Znanstvenici su njihovo zdravlje pratili u razdoblju od 11 godina. Sudionici su ispunjavali upitnik koji je sadržavao pitanja o njihovim životnim navikama, uključujući navike vježbanja i prehrambene navike.
Sudionici, koji su dnevno unosili više od 26 grama vlakana, su imali za 18% manji rizik od nastanka dijabetesa tipa 2, u odnosu na sudionike koji su dnevno unosili manje od 19 grama vlakana.
Prethodna istraživanja su pokazala da dijetalna vlakna mogu smanjiti rizik od nastanka pretilosti i pospješiti mršavljenje, a postizanje i zadržavanje zdrave tjelesne težine je ključno za prevenciju dijabetesa tipa 2.
Kada su znanstvenici analizirali vrstu vlakana, ustanovili su da osobe, koje vlakna pretežno unose putem pahuljica i povrća, imaju za 19% manji rizik od nastanka dijabetesa 2, u odnosu na osobe koje vlakna pretežno unose putem nekih drugih namirnica. Vlakna iz voća su imala najmanji učinak na prevenciju dijabetesa tipa 2.
Pravilna prehrana je ključna za postizanje i održavanje zdrave tjelesne težine, a ovo istraživanje pokazuje da adekvatan unos vlakana u tome može pomoći, a također će pomoći u prevenciji bolesti probavnog sustava i probavnih tegoba.
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Wok od junetine, mahuna, paprike i...
30 min12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345