Doba prejedanja! Doba probavnih smetnji!
Doba je kada se većina ljudi prejeda i onda naravno požale za tim! Evo par savjeta kako izbjeći probavne smetnje, jer kako bi naši stari rekli: „Bolje spriječiti, nego liječiti!"
Jedite puno vlakana
Vlakna, koje većina ljudi ne dobiva dovoljno, mogu pomoći probavi i spriječiti zatvor. Za zdrava crijeva, morate jesti razna vlakna, kao što su integralni kruh, smeđa riža, voće i povrće, grah i zob.
Neki ljudi smatraju da žitarice pridonose nadutosti i sindromu iritabilnog kolona. Ako je to slučaj, zamijenite ih vlaknima iz voća i povrća.
Pijte puno tekućine, posebice vode
Tekućina potiče prolaz otpadnih tvari kroz probavni sustav i pomaže omekšati stolicu. Vlakna djeluju kao spužva, upijaju vodu i tekućine.
Dobar način da budete sigurni da pijete dovoljno tekućine je popiti čašu vode uz svaki obrok. Izbjegavajte pića s kofeinom jer ona mogu uzrokovati žgaravicu.
Smanjite unos masnoća
Masna hrana, kao što su svinjetina, čips, to jest grickalice i općenito pržena hrana, teže je probavljiva i može uzrokovati bol u želucu i žgaravicu. Smanjen unos masnoća olakšava želudac i sprječava opterećenje. Pokušajte jesti više mesa i ribe te piti obrano ili poluobrano mlijeko.
Pripazite na začine
Mnogi ljudi vole začinjenu hranu i to ne smeta njihovom probavnom sustavu. Nekima začinjena hrana pada teško na želudac. To se ne odnosi samo na ljutu hranu, već i na namirnice kao što su češnjak i luk.
Ako začinjena hrana izaziva žgaravicu, bolove u trbuhu ili proljev, u budućnosti pripazite što jedete. Ako već imate problema kao što je žgaravica ili sindrom iritabilnog kolona, izbjegavajte jaku hranu u potpunosti.
Čuvajte se namirnica koje vam ne odgovaraju
Neki ljudi smatraju da određena hrana uzrokuje probleme. Kisela hrana, kao što su rajčice, agrumi, salata i gazirana pića mogu izazvati žgaravicu, pšenica i luk mogu uzrokovati sindrom iritabilnog kolona, a ako ne možete probaviti laktozu konzumirajte manje mlijeka i mliječnih proizvoda, uključujući i vrhnje, sir, jogurt i čokoladu.
Pokušajte ostati daleko od hrane i pića koji pokreću probavne probleme. Jedan od načina da shvatite koja hrana uzrokuje simptome je vođenje dnevnika prehrane.
Odaberite pravo piće
Pića s kofeinom, kao što su kava, čaj i neka gazirana pića, mogu pojačati kiselinu u želucu što dovodi do žgaravice. Gazirana pića općenito izazivaju nadutost, što također može dovesti do žgaravice. Znači izbjegavajte i popularne gemište, naravno alkohol u većim količinama općenito nije zdrav za vašu probavu!
Da bi spriječili probavne probleme, odaberite pića koja nisu gazirana i ne sadrže kofein, kao što su biljni čajevi, mlijeko i obična voda. Ako ne možete bez kave ili čaja, ograničite svoj unos na jednu ili dvije šalice dnevno.
Dobre bakterije
Probiotici su takozvane „dobre bakterije" koje se također prirodno javljaju u crijevima. Možete uzeti probiotike kao dodatak (dostupni su u trgovinama zdrave hrane) ili kao jogurt, što je dobar, prirodni izvor.
Morat ćete ih uzimati svaki dan najmanje četiri tjedna kako bi primijetili pozitivan učinak.
I što reći za kraj nego dobar tek, ali pažljivo i umjereno.
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345