Dobre strane sira

Nije važno koju vrstu sira jedete, jer u svakom slučaju činite dobro svome zdravlju! Neke vrste sira, kao što je recimo kozji sir, mogu poslužiti i kao izvrstan afrodizijak.
Sir je bogat izvor vitamina A i D te nekoliko vrsta minerala, iako njihova količina ovisi o vrsti sira. Sir je posebno dobar izvor kalcija. Sadrži sve esencijalne aminokiseline. Osnovni protein u siru je kazein. Proteini u siru su lako probavljivi jer su se oni teže probavljivi dobrim dijelom razgradili procesom proizvodnje sira.
Rezultati mnogih istraživanja su pokazala da sir sprječava stvaranje zubnog plaka, a samim time i razvoj karijesa. Dobar je izvor antikancerogenih tvari te može zaštiti od nekih kroničnih bolesti. Posebno je važan za osobe koje ne podnose laktozu jer ti ljudi ne mogu piti mlijeko, a sir im je kvalitetan nadomjestak za potrebnu količinu kalcija. Upravo zbog velike količine kalcija, najvažnija uloga mu se pripisuje u održavanju dobrog zdravlja kostiju.
Važno je napomenuti da, ukoliko želite smršaviti ili imate visok krvni tlak, pripazite kakvu vrstu sira jedete jer on je također bogat ivor prirodnih masti.
-
Recept dana
Prženi slanutak - ukusna i zdrava grickalica
40 min12345 -
Recept tjedna
Rižoto s tikvicama
40 min12345 -
Recept mjeseca
Kremasta juha od tikvica i mrkve
35 min12345