6 namirnica za doručak koje jačaju zdravlje mozga i pripremaju vas za produktivan dan
Postoji mnogo namirnica koje sadrže hranjive tvari za koje se zna da koriste mozgu. Od orašastih plodova i sjemenki do ribe, voća i povrća, najbolje je jesti one koje imaju mogućnost jačanja vašeg mozga. Doručak je najbitniji obrok jer o njemu ovisi vaša energija i produktivnost tijekom dana. Za bolji doručak koji jača vaš mozak, donosimo vam 7 namirnica koje biste trebali jesti za produktivan, usredotočen dan.
Jaja
Poznata po sadržaju proteina i jednostavnosti pripreme, jaja su ujedno i izvor Kolina. Bilo da je riječ o kuhanim jajima, kajgani ili drugoj varijanti, imat će ulogu u pamćenju i inteligenciji, prenosi Eat This, Not That.
Dimljeni losos
Iako se većina riba obično ne smatra hranom za doručak, dimljeni losos daleko je jedan od najzdravijih izvora proteina koji se mogu uključiti u vaš doručak. Osim proteina, losos sadrži esencijalne omega-3 masti koje mogu koristiti mozgu. Trenutna istraživanja bilježe važnu ulogu koju omega-3 mogu igrati u razvoju mozga djece, a unos omega-3 kod trudnica može biti povoljan za djetetov mentalni razvoj.
Bobičasto voće
Iako su sve bobice izvor vlakana, vitamina i minerala, sadrže i antioksidanse poznatije pod nazivom flavanoli. Jedno istraživanje provedeno na odraslim sudionicima koji su jeli borovnice otkrilo je znatno poboljšanje pamćenja i pažnje. Uživajte u bobicama u smoothieju, zobenoj kaši ili u kobinaciji s grčkim jogurtom i žitaricama.
Sjemenke lana
Nedavno istraživanje otkrilo je da unos lanenog sjemena može potaknuti neuroprotektivne učinke i prostornu memoriju. Iako vrste omega-3 koje se nalaze u ribama mogu imati jače učinke od oblika koji se nalaze u biljnim izvorima, čini se da su svi oblici omega-3 korisni za mozak. Dodajte laneno sjeme u svoju zobenu kašu, smoothie ili domaći recept za muffine.
Orasi
Istraživanja sugeriraju da prehrana koja sadrži orahe može imati pozitivan utjecaj na pamćenje i učenje i može smanjiti rizik od razvoja blagog kognitivnog oštećenja. Orasi se mogu uklopiti u smoothie, dodati u zobenu kašu, žitarice, palačinke ili kruh od banane.
Sjemenke bundeve
Kao i mnoge druge namirnice na ovom popisu, sjemenke bundeve sadrže antioksidanse koji štite stanice tijela i mozga od oštećenja. Cink je jedan nutrijent koji se nalazi u sjemenkama bundeve, a visoko je koncentriran u mozgu i uključen je u funkcioniranje stotina sustava i reakcija u tijelu, uključujući živčani sustav. Zapravo, istraživanja sugeriraju da nedostatak cinka može biti povezan s nekim neurološkim stanjima i bolestima mozga.
Vezani sadržaj:
- Poboljšajte zdravlje mozga na ovih 6 jednostavnih načina!
- Smiju li se zobene pahuljice jesti sirove ili ih uvijek treba prokuhati?
- 4 namirnice koje se ne smiju jesti na prazan želudac
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345