Duhan bez dima - rizik za rak

Duhan bez dima - rizik za rak

Duhan bez dima - rizik za rak
  • Objavljeno: Utorak, 08.07.2008.
  • Broj pregleda: 1.325
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Proizvodi od duhana bez dima, koji uključuju duhan za šmrkanje i žvakanje, povećavaju rizik od pojave raka kod onih koji ih uživaju samo ne toliko kao kod pušenja, tvrde istraživači koji su promatrali uživanje navedenih prozivoda diljem svijeta i povećani rizik od raka.

Izvještaji u The Lancet Oncology tima vođenog s Dr. Paolo Boffeta iz International Agency for Research on Cancer u Francuskoj, pokazuju du da u prozvodima za šmrkanje i žvakanje duhana postoji više od 30 karcinogena, uključujući nitrozamine i metale.

Njihova analiza studija iz cijelog svijeta je pokazala da oni koji uzimaju navedene proizvode imaju za oko 80% povećan rizik od raka usne šupljine i 60% povećan rizik raka jednjaka.

Također imaju slično povećanje rizika od raka gušterače. Europske studije pokazuju da nema povećanog rizika od raka pluća, no u Americi studije pokazuju čak 80% povećan rizik raka pluća. Prema navedenom, znanstvenici ne preporučaju duhanske poizvode bez dima kao zamjenu za pušenje.

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Najčitanije zanimljivosti