Evo kako očistiti voće i povrće od pesticida
Većina voća i povrća je tretirana raznim pesticidima, bez obzira na to jeste li ih kupili u supermarketu ili na lokalnoj tržnici. Iako je korištenje pesticida kod uzgoja hrane strogo regulirano, dugoročna konzumacija voća i povrća koje nije dobro oprano može biti opasna po zdravlje.
Voće i povrće nemojte oprati sve dok ga ne planirate konzumirati. Pranjem voća i povrća prije skladištenja stvara idealno okruženje za rast bakterija.
Prije no što krenete oprati voće i povrće, dobro operite ruke sapunom i vodom. Također, pobrinite se da su pribor i površine koje ćete pritom koristiti očišćeni. Najprije odrežite sve modrice i trule dijelove s voća i povrća. Metoda kojom ćete najbolje očistiti voće i povrće od pesticida ovisi o kakvom je plodu riječ.
Ako je riječ o voću ili povrću s korom, kao što su naranča i krastavac, operite ih prije guljenja jer ćete tako spriječiti prijenos bakterija i pesticida s kore.
Voće s tanjom korom, kao što su jabuka i kruška te korjenasto povrće poput krumpira, mrkve i repe možete očistiti pomoću čiste četke s mekanom dlakom, čime ćete učinkovito ukloniti pesticide iz pora.
Zeleno lisnato povrće, kao što su špinat, blitva, zelena salata i kelj je najbolje potopiti u posudu s hladnom vodom kako biste isprali ostatke zemlje. Nakon toga listove možete kratko prokuhati u kipućoj vodi, isprati pod mlazom hladne vode i procijediti.
Nježnije plodove koji bi se mogli raspasti, kao što su bobičasto voće i gljive, perite pod mlazom hladne vode uz lagano trljanje prstima.
Nakon što ste oprali voće i povrće, osušite ga čistim papirnatim ručnikom ili krpom, pazeći pritom da ga ne zgnječite.
Vezani sadržaj:
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345