Evo zašto biste trebali jesti ljute papričice
Talijanski znanstvenici s instituta Neuromed otkrili su da ljute papričice, ako ih jedete svaki dan, mogu smanjiti mogućnost srčanog udara u prosjeku za 44% i moždanog udara za 61%.
Za potrebe istraživanja znanstvenici su koristili podatke 23 tisuće ispitanika tijekom 8 godina. Sudionici istraživanja jeli su ljutu papriku barem 4 puta tjedno. Rezultati istraživanja pokazali su zdravstvene dobrobiti ljutih papričica, neovisno o načinu prehrane ispitivane osobe.
Glavni aktivni sastojak u ljutim papričicama, ujedno onaj koji im daje ljutinu, jest kapsaicin pa se smatra da on ima i najvažniju ulogu u utjecaju na zdravlje. Najviše dobroga za srce i krvne žile dolazi upravo od kapsaicina koji pomaže u snižavanju kolesterola, a može blokirati i ekspresiju gena povezanog s rizikom za aterosklerozu.
Vezani sadržaj:
- Saznajte kako čili paprika pomaže u borbi s debljinom
- Pročitajte kako ljute papričice mogu produljiti životni vijek!
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345