Evo zašto svi trebaju imati kefir u hladnjaku!

Evo zašto svi trebaju imati kefir u hladnjaku!

Evo zašto svi trebaju imati kefir u hladnjaku!
  • Objavljeno: Četvrtak, 30.06.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Depositphotos

Kategorija: Zanimljivosti

Jogurt je već odavno jedna od osnovnih namirnica u hladnjacima većine ljudi. No, u zadnje vrijeme raste popularnost proizvoda koji je srodan jogurtu. Riječ je o kefiru, gustom mliječnom napitku koji se dobiva fermentacijom mlijeka i kefirnih zrna, odnosno dobrih bakterija koje daju kiseli napitak prepun vitamina i minerala.

Njegove prednosti su brojne, a jedna vrlo bitna je ta da sadrži probiotike koji poboljšavaju probavu, a samim time i olakšavaju proces mršavljenja.

Glavna razlika između jogurta i kefira je ta da se za izradu jogurta koriste različiti mikroorganizmi, dok u kefir idu kefirna zrna. Kefirna se zrna mogu miješati s kravljim mlijekom ili s drugim vrstama mlijeka pa ovisno o tome postoji i kefir od kozjeg i ovčjeg mlijeka, pa i bademovog, kokosovog, sojinog i drugih biljnih napitaka.

Intolerancija ili alergija na laktozu i kazein iz mlijeka: što ipak možete piti?

Ono što kefir čini savršenim mliječnim napitkom je sljedeće.

Izvrstan je za probavu

Ako se borite s nadutostima ili neredovitom probavom, kefir je rješenje za vas jer sadrži probiotike koji potiču vašu probavu i jačaju vaš imunitet kolonizirajući crijeva korisnim mikroorganizmima.

Evo zašto je kefir je zdraviji od jogurta!

Bogatstvo kalijem i kalcijem

Ovi minerali su izrazito važni, kalcij je presudan za stvaranje jakih kostiju i sprječavanje osteoporoze, a kalij snižava krvni tlak i ublažava grčenje mišića. Oba minerala pomažu u održavanju tjelesne mase i usporavaju vraćanje kilograma. Preporučena dnevna doza kalcija je 1000 miligrama (mg) dnevno, a kalija 4700 mg, a jedna bočica kefira sadrži 300-400 mg kalcija i oko 400 mg kalija.

Prepun je proteina

Iako je svima poznato da su jaja bogata proteinima, ali malo ljudi zna da kefir zapravo sadrži više proteina nego jaja. Proteini su potrebni tijelu za izgradnju kostiju, mišićnog tkiva i novih stanica kože, a u kefiru ima 9 grama proteina, što je više nego u tradicionalnom jogurtu, ali ipak nešto manje nego u grčkom jogurtu.

Pogledajte kako iskoristiti jogurt kojem istječe rok!

Sadrži malu količinu laktoze

Sve veći broj ljudi ima problema s probavljanjem laktoze koja se nalazi u mlijeku i mliječnim proizvodima. Budući da kefir sadrži bakterije koje smanjuju laktozu, u konačnici se u jednom pakiranju kefira nalazi veoma mala količina laktoze pa ga mogu piti ljudi koji imaju netoleranciju na laktozu.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti