Faktori rizika za rak debelog crijeva

Faktori rizika za rak debelog crijeva

Faktori rizika za rak debelog crijeva
  • Objavljeno: Subota, 11.07.2009.
  • Broj pregleda: 869
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Analiza rezultata više od 100 ranije provedenih istraživanja pokazuje kako su prehrana, tjelovježba, konzumacija alkohola i pušenje ključni čimbenici povezani s izgledima za obolijevanje od raka debelog crijeva.

Utvrđeno je kako česta konzumacija crvenog mesa i mesnih prerađevina, pušenje, pretilost i dijabetes mogu rizik obolijevanja od ovog oblika raka povećati za oko 20%.

Nasuprot tome, osobe koje redovito vježbaju imaju prosječno manji rizik obolijevanja, objavio je International Journal of Cancer.

Najznačajnijim faktorom rizika se pokazala konzumacija alkohola - prosječna dnevna konzumacija više od jedne jedinice alkohola je bila povezana sa 60% većom učestalošću raka debelog crijeva, upozoravaju australski znanstvenici s George Institute for International Health u Sydneyju.
Preuzmite CentarZdravlja vodič

Najzdravije namirnice za prosinac

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najčitanije zanimljivosti