Fast food i moždani udar

Prateći stanovnike okruga Nueces u saveznoj državi Teksas istraživači su utvrdili kako stanovnici naselja s najvećim brojem fast food restorana imaju u prosjeku 13% veće izglede da će imati moždani udar.
Znanstvenici su za potrebe studije analizirali podatke prikupljane u razdoblju od 3,5 godine.
Pokazalo se kako je svaki dodatni fast food restoran u određenom naselju ili dijelu nekog većeg grada moguće povezati s povećanjem relativnog rizika za moždani udar kod stanovnika za 1%.
Ranije provedena istraživanja su već ukazala na povezanost konzumacije fast fooda i pretilosti.
Podaci prikupljeni u SAD pokazuju kako je moždani udar treći najčešći uzrok smrti u toj zemlji, iza bolesti srca i raka.
Procjenjuje se kako će ove godine moždani udar doživjeti 780000 Amerikanaca, te da će ih 150000 umrijeti od posljedica.
-
Recept dana
Prženi slanutak - ukusna i zdrava grickalica
40 min12345 -
Recept tjedna
Rižoto s tikvicama
40 min12345 -
Recept mjeseca
Kremasta juha od tikvica i mrkve
35 min12345