Fast food i moždani udar
Prateći stanovnike okruga Nueces u saveznoj državi Teksas istraživači su utvrdili kako stanovnici naselja s najvećim brojem fast food restorana imaju u prosjeku 13% veće izglede da će imati moždani udar.
Znanstvenici su za potrebe studije analizirali podatke prikupljane u razdoblju od 3,5 godine.
Pokazalo se kako je svaki dodatni fast food restoran u određenom naselju ili dijelu nekog većeg grada moguće povezati s povećanjem relativnog rizika za moždani udar kod stanovnika za 1%.
Ranije provedena istraživanja su već ukazala na povezanost konzumacije fast fooda i pretilosti.
Podaci prikupljeni u SAD pokazuju kako je moždani udar treći najčešći uzrok smrti u toj zemlji, iza bolesti srca i raka.
Procjenjuje se kako će ove godine moždani udar doživjeti 780000 Amerikanaca, te da će ih 150000 umrijeti od posljedica.
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345