Fast food i moždani udar

Fast food i moždani udar

Fast food i moždani udar
  • Objavljeno: Subota, 21.02.2009.
  • Broj pregleda: 681
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Prateći stanovnike okruga Nueces u saveznoj državi Teksas istraživači su utvrdili kako stanovnici naselja s najvećim brojem fast food restorana imaju u prosjeku 13% veće izglede da će imati moždani udar.

Znanstvenici su za potrebe studije analizirali podatke prikupljane u razdoblju od 3,5 godine.

Pokazalo se kako je svaki dodatni fast food restoran u određenom naselju ili dijelu nekog većeg grada moguće povezati s povećanjem relativnog rizika za moždani udar kod stanovnika za 1%.

Ranije provedena istraživanja su već ukazala na povezanost konzumacije fast fooda i pretilosti.

Podaci prikupljeni u SAD pokazuju kako je moždani udar treći najčešći uzrok smrti u toj zemlji, iza bolesti srca i raka.

Procjenjuje se kako će ove godine moždani udar doživjeti 780000 Amerikanaca, te da će ih 150000 umrijeti od posljedica.

Najčitanije zanimljivosti