Gljive su odličan izvor vitamina D
Konzumacija gljiva može biti jednako učinkovita kao i uzimanje suplemenata vitamina D, otkrivaju znanstvenici.
Znanstvenici su proveli istraživanje u kojemu su mjerili razinu D vitamina u krvi sudionika. Nakon 12 tjedana svakodnevnog konzumiranja gljiva, razina D vitamina se značajno povećala.
"Ovi rezultati nam pružaju dokaz da sunce nije jedini odličan izvor vitamina D, ali i ulijevaju nadu u to da ne moramo kožu izlagati štetnim zrakama kako bismo zadovoljili tjelesnu potrebu za vitaminom D", izjavio je voditelj istraživanja, prof. Michael Holick.
Tijekom izlaganja suncu, gljive počinju proizvoditi vitamin D2, a dosadašnja istraživanja su pokazala da je jako malo biljaka s ovom karakteristikom.
Čovjek, s druge strane, tijekom izlaganja suncu, proizvodi vitamin D3, koji se preporuča svim osobama s manjkom vitamina D u organizmu. Ipak, novija istraživanja su pokazala da je vitamin D2 jednako učinkovit, u usporedbi s vitaminom D3.
Gljive su odlične jer se uklapaju u svačiji režim prehrane, uključujući vegane i vegetarijance, prenosi EverydayHealth.
Znanstvenici su sudionike podijelili u 3 grupe. Oni koji su 2 tjedna uzimali suplemente vitamina D3 ili D2, kao i one koji su 2 tjedna konzumirali gljive. Na kraju istraživanja se pokazalo da je razina vitamina D kod svih sudionika bila približna:
- Grupa koja je unosila D3 putem suplemenata je u prosjeku imala oko 34.4 ng/mL vitamina D.
- Grupa koja je unosila D2 putem suplemenata je u prosjeku imala 29.2 ng/mL vitamina D.
- Grupa koja je konzumirala gljive je u prosjeku imala 31.1 ng/mL vitamina D.
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345