Otkrijte zašto su gljive dobre za zdravlje!
Iako neki gljive smatraju povrćem, one su posebno carstvo živih organizama. Neke su otrovne, a neke izuzetno zdrave. Pročitajte zašto su gljive zdrave i zašto biste ih trebali češće konzumirati.
Nutritivna svojstva gljiva
Gljive sadrže jako malo kolesterola i praktički nemaju masti ni natrija u svom sastavu. Sadrže kompleks vitamina D i na taj način gljive oslobađaju energiju iz masti, bjelančevina i ugljikohidrata u hrani.
Neke vrste gljiva potiču imunološki sustav i dobre su u borbi protiv raka. Linoleinska kiselina u gljivama sprječava nastanak raka dojke i prostate.
Gljive mogu konzumirati i dijabetičari jer ne sadrže masnoću i potiču normalno funkcioniranje jetre, gušterače i endokrinih žlijezda. Sadrže prirodan inzulin i enzime koje pomažu pri snižavanju šećera u krvi. Za vegetarijance je izrazito bitno da često konzumiraju gljive jer su one najveći izvor potrebnih sastojaka kojih nema u voću i povrću.
Gljive nuspojave
Međutim, treba biti pažljiv s konzumacijom gljiva jer prevelika količina kod osjetljivih može uzrokovati mučninu, vrtoglavicu ili jake grčeve u želucu. Naravno, gljive uvijek treba kupovati kod pouzdanih dobavljača. Također, ako niste sigurni je li neka gljiva jestiva, radije ju ne dirajte kada ju ugledate u prirodi.
Vezani sadržaj:
- Saznajte što su funkcionalne gljive - najnoviji trend u svijetu za zdravlje
- Isprobajte recept za rižoto s gljivama
- Istražite 5 zdravstvenih prednosti gljiva!
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345