Grožđe nas možda štiti od Alzheimerove bolesti
Bacanje par bobi grožđa u usta može biti odlična stvar za zaslađivanje ili osvježavanje. A u tom procesu, također možete ostati zaštićeni od Alzheimerove bolesti.
Tako bar tvrde znanstvenici iz Mount Sinai School of Medicine, čije istraživanje prenosi Life Mojo.
Dokazano je kako polifenoli prisutni u sjemenkama grožđa sprječavaju napredovanje Alzheimerove bolesti.Istraživanje je zapravo namjeravalo ispitati utjecaj polifenola iz grožđa na neurotoksine koje zovemo β-amiloid (Aβ) peptidi, a oni su poznati kao uzročnici Alzheimerove bolesti.
Polifenolni ekstrakti su ubačeni u genetički modificirane miševe, koji su bili osjetljivi na razvoj problema s pamćenjem te razvoj Aβ neurotoksina. S vremenom se pokazalo značajno smanjenje Aβ * 56 sadržaja u mozgu. Aβ * 56 je oblik Aβ neurotoksina za koje se vjeruje da uzrokuju gubitak pamćenja.
Ovo otkriće zasigurno obećava rast industrije koja uključuje proizvodnju komercijalno dostupnih polifenola.
Istraživači su također napomenuli kako je potrebno tražiti biomarkere bolesti, tako da se simptomi mogu brzo identificirati.
A za kraj dodaju kako polifenoli mogu biti djelotvorni i u slučaju ako je bolest napredovala.
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Wok od junetine, mahuna, paprike i...
30 min12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345