Hrana koju moraju izbjegavati oni s bolesnim jetrima

Hrana koju moraju izbjegavati oni s bolesnim jetrima

Hrana koju moraju izbjegavati oni s bolesnim jetrima
  • Objavljeno: Utorak, 19.05.2009.
  • Broj pregleda: 2.153
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Oni su naime, izvor lipidnih peroksida (tj. užeglih masti) koji su toksični za jetra, te nezasićenih masnih kiselina. Lipidni peroksidi imaju snažan imunosupresivni učinak i oštećuju membrane stanica jetra.

Stoga ti bolesnici trebaju konzumirati hladno-prešana ulja, poput maslinova, sezamova i bučina ulja. Posebno je složena priča o kavi. Iako kava ublažava štetan utjecaj alkohola na jetra, istraživanja su pokazala da kofein ipak treba izbjegavati, jer bolesna jetra (posebno ako je riječ o cirozi jetara ili oštećenjima izazvanim hepatitisom) mnogo sporije prerađuje kofein.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najčitanije zanimljivosti