Hrana s niskim glikemijskim indeksom daje zdravu energiju
![Hrana s niskim glikemijskim indeksom daje zdravu energiju](/site/assets/files/2808/1427712368_836.300x160.jpg)
Za određivanje koliko koja hrana podiže razinu glukoze u krvi rabi se glikemijski indeks (GI). Što je GI hrane viši, to se brže nakon jela podiže razina šećera u krvi i izaziva pojačano lučenje inzulina.
Provjerite što trebate znati o glikemijskom indeksu!
Stoga se preporučuje hrana s niskim glikemijskim indeksom koja uzrokuje mali odnosno postupan porast glukoze u krvi, a time i umjereno lučenje inzulina. Za zdravu pretvorbu hrane u životnu energiju najpoželjniji je glikemijski indeks manji od 51, a u toj su skupini namirnice koje se inače preporučuju kao osnova pravilne prehrane: većina vrsta povrća i voća, klice, mahunarke, sjemenke, cjelovite žitarice, mliječni proizvodi s manje masnoća, riba, nemasno meso...
-
Recept dana
Knedle od kruha
30 min12345 -
Recept tjedna
Pečeni krumpir s vrhnjem: Kremasti prilog...
1:30h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345