Hrana s niskim glikemijskim indeksom daje zdravu energiju

Za određivanje koliko koja hrana podiže razinu glukoze u krvi rabi se glikemijski indeks (GI). Što je GI hrane viši, to se brže nakon jela podiže razina šećera u krvi i izaziva pojačano lučenje inzulina.
Provjerite što trebate znati o glikemijskom indeksu!
Stoga se preporučuje hrana s niskim glikemijskim indeksom koja uzrokuje mali odnosno postupan porast glukoze u krvi, a time i umjereno lučenje inzulina. Za zdravu pretvorbu hrane u životnu energiju najpoželjniji je glikemijski indeks manji od 51, a u toj su skupini namirnice koje se inače preporučuju kao osnova pravilne prehrane: većina vrsta povrća i voća, klice, mahunarke, sjemenke, cjelovite žitarice, mliječni proizvodi s manje masnoća, riba, nemasno meso...
-
Recept dana
Prženi slanutak - ukusna i zdrava grickalica
40 min12345 -
Recept tjedna
Rižoto s tikvicama
40 min12345 -
Recept mjeseca
Kremasta juha od tikvica i mrkve
35 min12345