Hrana s niskim glikemijskim indeksom daje zdravu energiju

Hrana s niskim glikemijskim indeksom daje zdravu energiju

Hrana s niskim glikemijskim indeksom daje zdravu energiju
  • Objavljeno: Utorak, 02.06.2009.
  • Broj pregleda: 7.989
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Za određivanje koliko koja hrana podiže razinu glukoze u krvi rabi se glikemijski indeks (GI). Što je GI hrane viši, to se brže nakon jela podiže razina šećera u krvi i izaziva pojačano lučenje inzulina.

Provjerite što trebate znati o glikemijskom indeksu!

Stoga se preporučuje hrana s niskim glikemijskim indeksom koja uzrokuje mali odnosno postupan porast glukoze u krvi, a time i umjereno lučenje inzulina. Za zdravu pretvorbu hrane u životnu energiju najpoželjniji je glikemijski indeks manji od 51, a u toj su skupini namirnice koje se inače preporučuju kao osnova pravilne prehrane: većina vrsta povrća i voća, klice, mahunarke, sjemenke, cjelovite žitarice, mliječni proizvodi s manje masnoća, riba, nemasno meso...

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najčitanije zanimljivosti