Istraživači otkriji najučinkovitiji način za izbjegavanje šećera u kavi!
Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Health Psychology tvrdi da je najjednostavniji način izbacivanja šećera iz kave da ga prestanete koristiti.
Većina nas kavi dodaje šećer, vrhnje ili mlijeko. Istraživači su testirali različite načine smanjivanja šećera u kavi kod 127 osoba koje svakodnevno piju kavu.
Ne volite kavu? Možete se razbuditi i pomoću ovih napitaka!
Ljubitelji kave su podijeljeni u tri skupine: kontrolnu skupinu koja je odmah prestala piti kavu sa šećerom, skupinu koja je postupno smanjila količinu šećera i skupinu koja je svjesno pila kavu.
Skupina koja je postupno smanjivala količinu šećera u kavi trebala je tijekom dva tjedna svaka dva dana izbaciti šećer. Pokazalo se da se ta postupna metoda funkcionira kod smanjenja soli u soku od rajčice. Neočekivano, u ovom slučaju, istraživači su otkrili da postupno smanjivanje šećera u kavi zapravo navodi ljude da im se svaki put kava ne sviđa.
Posljednja skupina primjenjivala je teoriju svjesnog ispijanja kave. Ispitanici su trebali usmjeriti punu pažnju na kavu. Promatrali su šalicu kave, osjetili mirise i okuse dok su ispijali kavu. Trebali su postati svjesni novih osjećanja i teksture kave.
Rezultati su iznenadili istraživače koji su pretpostavili kako bi i postupna redukcije šećera i svjesno ispijanje kave pomogli ispitanicima da prestanu koristiti šećer u kavi. Iznenađujuće, jednostavni prestanak stavljanja šećera u kavu se pokazao kao najučinkovitiji pristup.
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345