Izbacivanje kruha može donijeti štetu vašem organizmu, a nećete smršavjeti!

Izbacivanje kruha može donijeti štetu vašem organizmu, a nećete smršavjeti!

Izbacivanje kruha može donijeti štetu vašem organizmu, a nećete smršavjeti!
  • Objavljeno: Petak, 21.12.2018.
  • Broj pregleda: 3.505
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izbacivanje kruha može donijeti štetu vašem organizmu, a nećete smršavjeti!
Izvor slike: Depositphotos

Gluten je zasigurno najomraženiji sastojak na popisu bilo koga tko se odlučio na „zdravu prehranu“. Kako i ne bi bio kada se već godinama piše o lošim posljedicama koje ostavlja na organizam, a idu mnogo dalje od bazične napuhnutosti rušenje imuniteta pa čak i bolesti poput anemije i osteoporoze dovode se u vezu s konzumacijom glutena.

Većina slavnih osoba, fitness trenera i nutricionista potvrdit će vam da bi bilo bolje da se klonite namirnica koje sadrže sporni „sastojak“, iako mnogi ne znaju o čemu se točno radi. Riječ je zapravo o mješavini proteina prisutnih u zrnju pšenice, ječma i raži, ali gluten je mnogo šire rasprostranjen od pojave u tim žitaricama.

No, je li uistinu toliko štetan ili je riječ o trendu?

Opasan trend

Shelley Case, nutricionistkinja specijalizirana za ovu problematiku, tvrdi kako ne pogoduje svima jednako „dijeta“ bez glutena. Dapače, upozorava i na opasnosti koje takvim potezima možete izazvati, prenosi CNN.

Prehrana koja ne sadrži gluten pogoduje, kaže, isključivo onima koji imaju celijakiju ili pak stanje zvano „osjetljivost na gluten“ (non-celiac gluten sensitivity). Kada ga osobe koje spadaju u te kategorije konzumiraju, u njihovu tijelu se registrira imunološki pad. Kod takvih je osoba moguće zabilježiti oštećenja u ovojnici tankoga crijeva, što utječe na sposobnost da apsorbiraju nutrijente, ugljikohidrate, proteine, masti, vitamine i minerale.

A kada tijelo ne dobiva dovoljnu količinu nutrijenata, javljaju se spomenute bolesti poput anemije i osteoporoze, dolazi do rapidnog gubitka kilograma i nastaju druge komplikacije.

Kada se pak oni koji boluju od celijakije drže propisane „no gluten“ dijete, njihov se probavni sustav počinje oporavljati – simptomi poput boli u trbuhu, napuhnutosti, umora, proljeva ili zatvora izostaju te se, ukratko rečeno, osoba osjeća bolje.

Što je s ostalima?

Trend je uzeo zamah još u 2015. Te godine oko 1,6 milijardi ljudi odlučilo se za neki oblik ove dijete, piše Academy of Nutrition and Dietetics, a za veliku većinu njih to uopće ne bi trebala biti opcija.

Morate imati na umu da bilo koja pretjerano ograničavajuća dijeta, a koju ste usvojili na svoju ruku, bez da ste se prethodno savjetovali s liječnikom, vjerojatno nosi određene negativne posljedice na vaše zdravlje. Pa tako i ova.

Ako ste, na primjer, prešli na hashtag, „no gluten“, a tek se naknadno testirali na celijakiju, moguće da ste poremetili ravnotežu u tijelu do te mjere da su se rezultati pokazali negativnima, a u stvari doista imate bolest. Procjenjuje se kako 70-85% ljudi koji pate od ove bolesti ni ne znaju za dijagnozu.

Uspavani ste?

Neki se odlučuju na „rezanje glutena“ zbog sasvim banalnih razloga, a uopće im ne škodi. Ako se osjećate uspavano nakon punog tanjura tjestenine, razlog ne mora nužno ležati u proteinu koji ste jeli. Naprotiv, prevelika količina ugljikohidrata utječe na pospanost.

Isto tako, napuhnutost i bol u trbuhu mogu (čak i češće) biti posljedica konzumacije laktoze i fruktoze.

Posljedice na zdravlje

Ako ste se, za svoje opće dobro, samoinicijativno odlučili izbaciti gluten, morate biti svjesni kako je čitav niz posljedica nastao u vašemu tijelu, a neke od njih nisu uopće dobre.

Naime, eliminacijom namirnica koje sadrže gluten uklanjate i brojne dodatne nutrijente koji se nalaze u njima. K tome, brojni proizvodi bez glutena izrađeni su od rižinog brašna i sadrže više masti i šećera kako bi ih to držalo na okupu što može dugoročno povećati rizik od razvijanja dijabetesa i visokog krvnog tlaka.

Također, ako ste se odlučili za to iz „potrebe“ za dijetom i gubitkom kilograma, budite sigurni da nećete smršavjeti samo tako, konzumirajući tu vrstu namirnica.

Loša hrana bez glutena i dalje je loša hrana, upozorava stručnjakinja Shelley Case. Najbolje bi se bilo, ukoliko primijetite poteškoće, posavjetovati s liječnikom.

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najčitanije zanimljivosti