Izbjegavajte mesne prerađevine
![Izbjegavajte mesne prerađevine](/site/assets/files/5722/1431424640_635.300x160.jpg)
Određeni spojevi koji se koriste kod prerade mesa mogu povećati rizik od razvoja raka mokraćnog mjehura, tvrde američki znanstvenici.
Američki znanstvenici analizirali su podatke od oko 300.000 muškaraca i žena (u dobi od 50 do 71 godine) koji su sudjelovali u velikom istraživanju o prehrani i zdravlju. Na početku istraživanja koje je počelo još 1995/96. godine, sudionici su dali informacije o načinu života i prehrambenim navikama. Tijekom osam godina praćenja, kod 854 sudionika je dijagnosticiran rak mjehura.
Ljudi čija je prehrana imala najviše razine prehrambenih nitrita (iz svih izvora, a ne samo iz mesa) i onih čija je prehrana imala najviše količine nitrata i nitrita iz mesnih prerađevina, imali su 28 do 29% veću vjerojatnost za razvoj raka mokraćnog mjehura od onih koji su konzumirali najmanje količine tih spojeva.
Rezultati mogu objasniti zašto su prethodne studije utvrdile povezanost između konzumacije mesnih prerađevina i povećanog rizika od raka mokraćnog mjehura, tvrde istraživači.
„Naši rezultati naglašavaju važnost proučavanja spojeva koji su srodni mesu,a sve to kako bi bolje razumjeli povezanost između mesa i rizika za rak", izjavila je autorica istraživanja Amanda J. Cross, iz Američkog nacionalnog instituta za rak.
Prethodna istraživanja povezala su potrošnju crvenog i prerađenog mesa s povećanim rizikom za nekoliko različitih vrsta karcinoma.
-
Recept dana
Kimchi
1:30h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345