Izbjegnite blagdansko prejedanje uz ove trikove
Uskrs je najveći kršćanski blagdan i vrijeme kad se obitelj okuplja na velikoj gozbi. Čak i ako ove godine niste spremili ručak za 10-ak ljudi, vjerojatno ste se prepustili tradiciji i napravili šunku, meso, kolače i obojili jaja. No, problem je što to sve treba pojesti pa vi i članovi vaše obitelji vjerojatno jedete i više nego inače.
Otkrijte blagdanske zamke i ove godine izbjegnite prejedanje uz ove trikove.
Čokolada je dobra za vaše srce, ali ako pojedete čitavog čokoladnog zeca ili par čokoladnih jaja, srcu ćete prije odmoći nego pomoći.
Trgovci žele prodati čokoladu, šunku, jaja, sastojke za kolače i druge delicije, a vi budite pametniji i promislite mora li sve to baš u tolikim količinama proći kroz vaš želudac. Punu košaru iz nutricionističke noćne more možete zamijeniti jednako ukusnim laganijim voćnim salatama i desertima te raznovrsnim sezonskim povrćem.
Nedavno istraživanje pokazalo je da se količina hrane na slikama koja prikazuje Isusovu posljednju večeru povećavala kroz stoljeća, a oni koji slijede tradiciju danas su daleko od beskvasnog kruha i malo vina.
No, bez obzira slavite li Isusovo čudo uskrsnuća, dolazak božice proljeća i magičnu pretvorbu ptice smrznutih krila u zeca ili je tek riječ o izgovoru za obiteljsko okupljanje, proljeće je najgore vrijeme za debljanje.
Činjenice koje morate imati na umu:
- Čokolada je dobra za zdravlje jer sadrži korisne flavonoide.
Točno, ali u vrlo malim količinama, ne više od jednog reda čokolade na dan, a riječ je prije svega o onoj s velikim udjelom kakaa. Veće količine zapravo štete krvožilnom sustavu. - Jaja su superhrana.
Točno, ali ni s njima ne smijete pretjerivati. Jedno do dva jaja je sasvim dovoljno. - Riba je izvor omega 3 kiselina.
Točno, ali bilo bi je bolje jesti redovito, dva puta tijekom tjedna, nego se prejedati bakalarom ili fiš paprikašem 2-3 puta godišnje. - Šunka, teletina, govedina i janjetina bogatije su željezom.
Točno, ali svinjska šunka je i iznimno masna i često presoljena. Šunku, dakle, jedite u malim količinama. - Janjetina je izvrstan izvor proteina i važnih B vitamina kao i niacina, koji štiti od Alzheimerove bolesti.
Točno, no istovremeno je i poprilično masna pa je i ovdje presudna umjerenost.
Zbog sveg navedenog jedite više povrtnih priloga i salata. Malo šampanjca potaknut će probavu, a dobro bi bilo popiti i 1 čašu crnog vina. Sva druga alkoholna pića radije nemojte piti uz obrok jer će samo usporiti probavu.
Vezani sadržaj:
- Prirodne boje za jaja: obojite uskrsne pisanice na tradicionalan način!
- Otkrijte što napraviti s ostatkom uskrsnih jaja!
- Uskrsna kuharica: isprobajte najbolje blagdanske recepte CentraZdravlja.hr
- Saznajte kako dekorirati stol za uskrsni ručak!
- Provjerite što napraviti s ostatkom uskrsnih jaja!
- Ove uskrsne dekoracije možete napraviti sami!
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Wok od junetine, mahuna, paprike i...
30 min12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345