Jabukom do zdravlja
U istraživanju koje je provelo Sveučilište Floride sudjelovalo je 80 žena u dobi od 45 do 65 godina koje su dnevno, kroz godinu dana, jele 75 grama suhih šljiva. Još 80 žena je, uz svoju normalnu prehranu, jelo istu količinu sušenih jabuka.
Uzorci krvi su uzeti na početku istraživanja te nakon tri, šest i dvanaest mjeseci.
Ženama koje su jele jabuke već nakon 6 mjeseci se smanjenjila razine LDL kolesterola za 23°%. LDL je poznat i kao loš kolesterol.
Smanjile su se i razine bio-markera povezanih s bolestima srca, kao što je C-reaktivni protein, a u prosjeku su smršavile 1,5 kilogram.
Jabuke su odavno poznate kao dobar izvor vlakana, no istraživanje dodaje kako imaju i dodatne zdravstvene koristi.
Prethodna istraživanja su pokazala kako pektin u jabukama i spojevi polifenoli, koji su također prisutni u borovnicama, čaju i tamnoj čokoladi, potiču razgradnju masti u krvi i smanjuju upalu stjenki krvnih žila. Sve ovo smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Wok od junetine, mahuna, paprike i...
30 min12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345