Jesu li doista sve jabuke jednako zdrave?
Iako se smatra kako je jabuka visoko na ljestvici zdravog voća i namirnica općenito, trebali bismo obratiti više pažnje na to koje jabuke kupujemo.
Kora jabuke bogata je vlaknima, dok su meso jabuke i sjemenke bogate bakterijama, stoga bismo jabuku uvijek trebali jesti cijelu.
Sve jabuke sadrže milijune bakterija, no nova istraživanja pokazuju da nisu sve jednako djelotvorne.
Stoga bi se izreka "jedna jabuka na dan tjera doktora iz kuće van" mogla proširiti napomenom - ovisno o tome koju jabuku jedete.
Jabuke iz dućana
Sirova jabuka, kakvu najčešće jedemo, kao i drugo sirovo voće i povrće, sadrži mikroorganizme koji nastanjuju crijeva, a njihov se sastav mijenja pod utjecajem pesticida. Znanstvenici s Tehničkog sveučilišta u Grazu potvrdili su tezu da su mikroorganizmi, odnosno dobre bakterije znatno sačuvanije, raznolikije i djelotvornije u svježe ubranim jabukama iz organskog uzgoja nego u onima iz supermarketa, u kojima ima više bakterija koje nam štete.
Vezani članci:
- Pročitajte koje voće uvjerljivo najbolje topi kilograme
- Saznajte koje je voće i povrće najviše tretirano pesticidima!
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Wok od junetine, mahuna, paprike i...
30 min12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345