Još jedna studija o kavi i dijabetesu
Konzumacija kave može smanjiti rizik za dijabetes, ali je njezin pozitivan učinak najizraženiji ako se kombinira s podnevnim obrokom, objavili su brazilski znanstvenici sa sveučilišta u Sao Paulu.
Podaci prikupljeni od gotovo 70000 ispitanica sugeriraju kako je pijenje kave nakon ručka povezano sa za trećinu manjim izgledima obolijevanja od dijabetesa tipa 2.
Sudionice studije su bile u dobi između 41 i 72 godine, a praćene su u prosjeku 11 godina.
Pokazalo se kako je kava imala pozitivan učinak bez obzira na to je li sadržavala kofein.
Nasuprot tome, konzumacija bilo koje vrste kave u neko drugo doba dana nije utjecala na rizik za dijabetes, napominju istraživači u časopisu American Journal of Clinical Nutrition.
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Wok od junetine, mahuna, paprike i...
30 min12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345