Još jedna studija o kavi i dijabetesu

Još jedna studija o kavi i dijabetesu

Još jedna studija o kavi i dijabetesu
  • Objavljeno: Nedjelja, 07.03.2010.
  • Broj pregleda: 1.324
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Konzumacija kave može smanjiti rizik za dijabetes, ali je njezin pozitivan učinak najizraženiji ako se kombinira s podnevnim obrokom, objavili su brazilski znanstvenici sa sveučilišta u Sao Paulu.

Podaci prikupljeni od gotovo 70000 ispitanica sugeriraju kako je pijenje kave nakon ručka povezano sa za trećinu manjim izgledima obolijevanja od dijabetesa tipa 2.

Sudionice studije su bile u dobi između 41 i 72 godine, a praćene su u prosjeku 11 godina.

Pokazalo se kako je kava imala pozitivan učinak bez obzira na to je li sadržavala kofein.

Nasuprot tome, konzumacija bilo koje vrste kave u neko drugo doba dana nije utjecala na rizik za dijabetes, napominju istraživači u časopisu American Journal of Clinical Nutrition.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najčitanije zanimljivosti