Kakao je moćan antioksidant i odličan izvor minerala!
Sirovi kakao je odličan izvor aktivnih spojeva, a svrstava se u listu od top 3 namirnica s najvećim udjelom antioksidanata. Antioksidanti su vrlo važni za održavanje zdravlja cjelokupnog organizma jer smanjuju razinu slobodnih radikala.
Kakao je odličan izvor minerala. 100 grama čokolade sa 70 do 85% kakaa sadrži:
- 67% željeza,
- 58% magnezija,
- 89% bakra i
- 98% mangana od preporučene dnevne vrijednosti.
U sastavu kakaa pronalazimo i značajnu količinu cinka, fosfora, kalija, selena i kalcija. Kakao potiče oslobađanje hormona sreće – serotonina, endorfina, feniletilamina i anandamida.
Kakao odlično djeluje na zdravlje kardiovaskularnog sustava, potiče cirkulaciju krvi, regulira razinu krvnog tlaka i smanjuje razinu lošeg (LDL) kolesterola.
Sirovi kakao je jako gorak i ljudi ga rijetko jedu bez dodanih sladila. Upravo zbog toga se kakao najčešće konzumira putem čokolade. Ako ste i vi odlučili kakao konzumirati putem čokolade, svakako odaberite čokoladu koja sadrži najmanje 70% kakaa.
Saznajte zašto svaki dan trebate jesti čokoladu!
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345