Kako crveno meso djeluje na zdravlje dojki?
Prekomjerna konzumacija crvenog mesa, naročito u mlađoj dobi, može povećati rizik od nastanka raka dojke. S druge strane, žene, koje umjesto crvenog mesa jedu perad i ribu, mogu smanjiti rizik od nastanka raka dojke.
Ova prehrana smanjuje rizik od nastanka raka dojke za skoro 70%!
Istraživanje američkih znanstvenika je trajalo 20 godina. Oni su pratili prehrambene navike kod više od 88000 žena u dobi između 26 i 45 godina. Također su redovito procjenjivali rizik od nastanka raka dojke kod svake žene.
Znanstvenici su otkrili da svakodnevno konzumiranje crvenog mesa povećava rizik od nastanka raka dojke za 13%. Ustanovili su da povećanje unosa peradi, grahorica, orašastih plodova i ribe rizik od nastanka raka dojke može smanjiti za 14 do 17%.
Prethodna istraživanja su pokazala da se tijekom termičke obrade crvenog mesa oslobađaju kancerogeni spojevi, naročito kod pripreme mesa na roštilju. Također, crveno meso koje konzumirate je najčešće puno hormona i prezervativa, što može biti dodatno objašnjenje porasta stope raka dojke u cijelom svijetu.
Ako primijetite ove promjene na dojkama, odmah otiđite liječniku!
Smanjenje unosa crvenog mesa može pomoći u smanjenju izlaganja tijela štetnim spojevima, što je jako važno u mlađoj dobi dok se tijela još razvijaju.
Znanstvenici ističu da su rezultati ovog istraživanja preliminarni i da je potrebno provesti ocjenjivanje od strane vanjskih stručnih suradnika, prenosi Prevention.
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345