Kako napraviti macerat?
Macerat je pripravak koji se dobiva potapanjem ljekovitih biljaka u ulje. Postupak je jednostavan. Svježe ili sušene biljke sjedinite s uljem. Proces dobivanja macerata započinje odmah, ali najbolje je ostaviti nekoliko sati ili preko noći.
Macerati nisu koncentrirani kao eteričnih ulja, ali imaju široki spektar primjene. Možete ih koristiti za njegu lica, tretiranje problematične kože ili za brže tamnjenje. Postoje i za macerati za tretiranje strija, ublažavanje reume, išijasa i drugih ozljeda.
Iskoristite najmoćnije eterično ulje protiv bolova!
Macerat izrađujte u čistim i suhim staklenkama. Tijekom postupka, staklenke moraju biti zatvorene i imati mali otvor za provjetravanje kako bi višak vlage ishlapio. Najbolji omjer za izradu macerata je 60 mililitara maslinovog ulja i oko 30 g bilja. Nakon maceriranja, ocijedite biljke kroz gazu i ostavite oko tjedan dana da se slegnu čestice. Ulje prelijte u staklenu tamnu bočicu i čuvajte na hladnijem mjestu. Macerat možete čuvati i do nekoliko mjeseci.
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345