Kako prepoznati kineski češnjak?
Jeste li znali da je više od 80% češnjaka na svjetskom tržištu porijeklom iz Kine? Vrlo često je i češnjak s etiketom organskog uzgoja zapravo iz Kine.
Kineski češnjak je izbjeljivan. Tamošnji uzgajivači ga špricaju kemijskim spojevima koji uništavaju insekte i sprječavaju klijanje. Kineski češnjak možete prepoznati po sljedećim razlikama:
- kineski češnjak na dnu nema proklijali korijen,
- kineski češnjak je lakši od češnjaka iz domaćeg uzgoja i
- kineski češnjak nema bogatu aromu kao češnjak iz domaćeg uzgoja.
Na dnu kineskog češnjaka nećete primijetiti proklijali korijen. On će biti potpuno gladak. Ako češnjak kojeg kupujete ima proklijali korijen, on onda nije kineski. Naime, Kinezi uklanjaju korijen kako bi smanjili izvoznu kilažu.
Kineski češnjak je zagađen metil bromidom kako bi se spriječilo razmnožavanje insekata, a metil bromid ima jako toksično djelovanje na organizam. Istraživanja su pokazala da visoka koncentracija metil bromida može uzrokovati oštećenja dišnog i središnjeg živčanog sustava, pa čak i smrt.
Kineski češnjak dugo stoji u skladištu, čime se smanjuje udio alicina. Alicin je glavni aktivni sastojak češnjaka koji sudjeluje u prevenciji niza bolesti.
Upoznajte se s 30 moćnih osobina češnjaka!
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Wok od junetine, mahuna, paprike i...
30 min12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345