Kava i čaj smanjuju rizik od dijabetesa?

Novo je istraživanje pokazalo da dva omiljena topla napitka - kava i čaj - možda smanjuju rizik od dijabetesa.
Istraživanje provedeno u Australiji pokazalo je da osobe koje popiju tri do četiri šalice kave na dan imaju oko 25 posto manje šanse da dobiju dijabetes tipa 2 od onih koje piju svega jednu do dvije šalice ili pak uopće ne piju kavu i čaj.
Zanimljivo je da ovaj učinak nema veze s kofeinom, budući da je i kava bez tog sastojka djelovala na isti način. Istraživanje upućuje da smanjeni rizik od dijabetesa možemo zahvaliti magneziju i antioksidansima koji se nalaze u kavi i čaju. Nažalost, istraživanje koje je obuhvatilo 18 različitih studija i čak 450.000 ljudi nije točno odredilo koje su komponente odgovorne za smanjivanje rizika od dijabetesa.
-
Recept dana
Prženi slanutak - ukusna i zdrava grickalica
40 min12345 -
Recept tjedna
Rižoto s tikvicama
40 min12345 -
Recept mjeseca
Kremasta juha od tikvica i mrkve
35 min12345