Kava i čaj smanjuju rizik od dijabetesa?

Kava i čaj smanjuju rizik od dijabetesa?

Kava i čaj smanjuju rizik od dijabetesa?
  • Objavljeno: Srijeda, 16.12.2009.
  • Broj pregleda: 1.117
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Novo je istraživanje pokazalo da dva omiljena topla napitka - kava i čaj - možda smanjuju rizik od dijabetesa.

Istraživanje provedeno u Australiji pokazalo je da osobe koje popiju tri do četiri šalice kave na dan imaju oko 25 posto manje šanse da dobiju dijabetes tipa 2 od onih koje piju svega jednu do dvije šalice ili pak uopće ne piju kavu i čaj.

Zanimljivo je da ovaj učinak nema veze s kofeinom, budući da je i kava bez tog sastojka djelovala na isti način. Istraživanje upućuje da smanjeni rizik od dijabetesa možemo zahvaliti magneziju i antioksidansima koji se nalaze u kavi i čaju. Nažalost, istraživanje koje je obuhvatilo 18 različitih studija i čak 450.000 ljudi nije točno odredilo koje su komponente odgovorne za smanjivanje rizika od dijabetesa. 

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najčitanije zanimljivosti