Kava smanjuje rizik od nastanka ciroze jetre
Novo istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Alimentary Pharmacology & Therapeutics, otkriva da povećanjem unosa kave možete smanjiti rizik od nastanka ciroze jetre.
Znanstvenici iz Ujedinjenog Kraljevstva su analizirali utjecaj kave kod više od 500.000 muškaraca i žena iz šest različitih zemalja. Rezultati analize su pokazali da povećanje unosa kave može smanjiti rizik od nastanka ciroze jetre za 44%, a rizik od nastanka smrti uzrokovane cirozom jetre za 50%.
Ciroza jetre može biti opasna po život jer povećava rizik od nastanka raka jetre i zatajenja jetre. Najčešći uzročnici ciroze jetre je prekomjerna konzumacija alkohola i virusi, kao što je hepatitis C.
U sastavu kave pronalazimo spojeve s odličnim antioksidacijskim i protuupalnim svojstvima koji smanjuju razinu slobodnih radikala i ublažavaju kroničnu upalu u tijelu.
Prethodna istraživanja, provedena na laboratorijskim miševima, su pokazala da kava blokira štetan utjecaj virusa hepatitisa tipa B i C, a također može pomoći u kontroli dijabetesa tipa 2.
Rezultati našeg istraživanja upućuju da kava može pomoći u zaštiti od ciroze jetre, što je odlična vijest za sve osobe koje pripadaju rizičnoj skupini, izjavio je voditelj istraživanja dr. O. J. Kennedy.
Znanstvenici ističu da su rezultati istraživanja preliminarni i da je potrebno provesti ocjenjivanje vanjskih stručnih suradnika.
Prepoznajte simptome bolesne jetre!
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345