Ovi keksi najviše debljaju, a mnogima su najdraži
Bilo da su svježe pečeni ili kupljeni u dućanu, keksi mogu biti brza i ukusna poslastica. Postoji mnoštvo različitih vrsta keksa koje možete odabrati, od klasičnih čokoladnih do onih punjenih kremom različitih okusa voća. Nažalost, većina keksi uzrokuje debljanje, a prema međunarodno priznatoj nutricionistici dr. Lisi Young, autorici knjige „Finally Full, Finally Slim“, najgori keksi koji mogu uzrokovati trbušnu masnoću su sendvič keksi!
"Oni su ultra prerađeni i puni nezdravih sastojaka", kaže Young. Dakle, ako ste se zapitali kako mogu toliko dugo stajati u vašoj smočnici, a da se ne pokvare, evo odgovora. Većina keksa sadrži velike količine šećera kojeg proizvođači hrane dodaju proizvodima kako bi popravili okus ili produžili rok trajanja.
Standardni sendvič keksi sadrže dvije pločice biskvita s nekom vrstom punjenja u sredini. Te pločice mogu biti različitih okusa i izrađene od različitih sastojaka. Nadjev također može biti različitih vrsta, s vrhnjem, pekmezom, skutom.
Iako takvi keksi zvuče kao desert iz raja, sve je napravljeno od visoko prerađenih sastojaka. Sendvič keksi, ako se redovito konzumiraju, mogu dovesti do mnogih zdravstvenih problema. Neki od tih problema uključuju bore, dijabetes tipa 2 i, naravno, debljanje.
Visokofruktozni kukuruzni sirup je štetniji nego stolni šećer
U ovim keksima dobivate dodatne kalorije, dodani šećer i masnoće. A njihov nadjev vam daje dodatnu dozu kukuruznog sirupa i umjetnih sastojaka, kaže Young. U istraživanju provedenom na Sveučilištu Princeton otkriveno je kako visokofruktozni kukuruzni sirup povećava tjelesnu masu više nego stolni bijeli šećer. Istraživanja su također pokazala kako dugotrajna konzumacija visokofruktoznog kukuruznog sirupa dovodi do abnormalnog povećanja tjelesne masti, osobito one u području abdomena.
Prema pisanju Harvard Health Medical School, zajedno s visokofruktoznim kukuruznim sirupom, ostali dodani šećeri koje treba potražiti na etiketi sastojaka su smeđi šećer, kukuruzni zaslađivač, kukuruzni sirup, koncentrati voćnog soka, med, invertni šećer, sladni šećer, melasa i molekule šećera u sirupu koje završavaju s "oza" (dekstroza, fruktoza, glukoza, laktoza, maltoza, saharoza).
Budući da većina sendvič keksa sadrži visokofruktozni kukuruzni sirup ili druge prerađene šećere, najbolje je držati se podalje od tih slatkiša. „Želite li keks s vremena na vrijeme? Odaberite domaću verziju svoje omiljene vrste i vježbajte kontrolu porcija", savjetuje dr. Young.
Vezani članci:
- Bezglutenski čoko keksi
- Domaći oreo keksi za 30 minuta!
- Domaći keksi: Koliko dugo i na koji način čuvati kekse?
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345