Koje povrće je najzdravije?
Sve vrste povrća su odlične za zdravlje. Uravnotežena i zdrava prehrana se treba temeljiti na povećanom unosu svježeg povrća. No, stručnjaci su nedavno proveli istraživanje u kojemu su ustanovili da je potočarka definitivno među najzdravijim vrstama povrća, ako ne i najzdravija.
Stručnjaci su radili analizu 47 vrsta povrća i voća. Točnije, mjerili su udio 17 različitih nutritivnih spojeva po jednoj kaloriji. Rezultati su pokazali da je potočarka daleko najzdravija.
100 grama potočarke sadrži više od 75% od preporučene dnevne doze vitamina C. Jedna šalica potočarke sadrži više proteina od jednog bjelanjka i čak 30 miligrama kvercetina. Uz sve to, potočarka može ubrzati regeneraciju stanica DNA i oporavak mišićnog tkiva nakon vježbanja.
Potočarka sudjeluje u prevenciji niza bolesti. Samo 80 grama potočarke dnevno može pomoći u prevenciji različitih vrsta raka i povećati vjerojatnost uspješnog liječenja raka. Više o tome pročitajte ovdje.
Znanstvenici ističu da potočarku trebate konzumirati sirovu jer se tijekom termičke obrade smanjuje njezina nutritivna vrijednost.
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345