Koji doručak je zdraviji – jaja ili palačinke?
Doručak je najvažniji obrok u danu, a ono što doručkujete može u potpunosti odrediti ostatak dana. Jaja i palačinke su odličan izbor za doručak, ali nisu jednako zdravi.
Uobičajene palačinke su načinjene od bijelog brašna koje sadrži nizak udio vlakana i samim time vas neće dugo držati sitima. Palačinke nisu naročito dobar izvor proteina, još jednog nutritivnog spoja koji pomaže u održavanju osjećaja sitosti. Ako tome dodate džemove koje sadrže previše šećera, dobit ćete doručak koji je bez sumnje ukusan, ali ne i najbolji izbor za početak dana.
Prednost palačinki je to što ih možete učiniti zdravijima. Primjerice, za pripremu možete koristiti integralno brašno ili brašno od cjelovitih žitarica. Umjesto džemova s puno šećera, možete odabrati svježe voće, kao i orašaste plodove. Tada ćete dobiti zdrav doručak koji će vas sitima držati dulje vrijeme.
Što se jaja tiče, ona sadrže zasićene masne kiseline (2 grama po jednom jajetu) i kolesterol (185 miligrama po jednom jajetu). Ako jaja pripremate na ulju ili maslacu, udio zasićenih masti i kolesterola će biti još veći.
S druge strane, jedno jaje sadrži tek 70 kalorija, ali samo ako ga kuhate. Također, jedno jaje sadrži 4 grama proteina, a žutanjci su jako dobar izvor vitamina D, luteina i zeaksantina. Dosadašnja istraživanja su pokazala da većina ljudi smije pojesti jedno jaje dnevno. Jaja biste definitivno trebali pripremati s jako malo masti i uz povrće. Tada ćete dobiti doručak pun vlakana i nutritivnih spojeva.
Osim ako palačinke ne pripremate od integralnog brašna ili brašna od cjelovitih žitarica i poslužujete ih uz svježe povrće, stručnjaci za doručak preporučuju jaja jer ona imaju bolja nutritivna svojstva, veći udio proteina i manje kalorija.
Više o važnosti redovitog doručkovanja pročitajte u članku doručak - kralj svih obroka.
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345