Koliko je zdrav kruh koji kupujemo?
Gotovo svako kućanstvo redovito kupuje kruh, ali kupujete li uistinu kruh s nutritivnim vrijednostima ili samo pretpostavljate da je zdrav?
Gotovo tri četvrtine kruha koje kupujemo je napravljen s pomoćnim kvascem, na taj način se oni peku brže i imaju duži vijek trajanja.
Mnogi ljudi osjećaju nadutost nakon konzumiranja kruha, a ta nadutost je uzrokovana glutenom kojega u današnjim kruhovima ima jako puno.
Međutim, čak i najzdravija vrsta kruha može uzrokovati nadutost ako ga se prečesto jede, ograničite unos kruha na dva obroka dnevno.
"Naša tijela lako probavljaju cjelovite namirnice kao što su piletina, riba, voće i povrće, no kruh je obrađen i teži za probaviti. Za većinu ljudi je kruh dio svakog obroka, a to je previše", izjavila je nutricionistica Carina Norris.
"Najbolje bi bilo kada bi svako kućanstvo samostalno pripremalo kruh. Osim što je znatno pristupačnije, u svakom trenutku znate da to što jedete u sebi sadrži hranjive tvari", savjetuje Norris.
Ukoliko ste ipak pobornik kupovnog kruha, Norris donosi nekoliko savjeta koji će vam pomoći pri odabiru kod kupnje kruha:
- Kupite teži kruh jer je bogatiji hranjivim tvarima.
- Kruh koji nije previše mekan na dodir je zdraviji.
- Smeđi kruh ne znači nužno da je i zdrav, često se koriste razna bojila.
- Najbolji kruh je od cjelovitog pšeničog brašna jer sadrži mekinje, klice i endosperm.
- Integralni kruh ima najniži glikemijski indeks.
- Izbjegavajte zamrzavanje kruha jer se kasnije teže probavlja i dovodi do nadutosti i pojave plinova.
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345